Startersgids

longboard-7Longboarden is een sport vergelijkbaar met skateboarden. Het maakt gebruik van een langer board, grotere wielen en soms grotere waadoor longboarding geschikt is voor verschillende doeleinden. Longboarden zorgt voor veel plezier, en het is makkelijker om te leren dan skateboarden. Het is mogelijk om deze sport binnen enkele dagen onder de knie te krijgen, maar voor je begint raden we je aan deze handige startersgids te lezen.

 

Stap 1
Het begint natuurlijk door te beslissen wat je precies zoekt in een longboard. Ben je op zoek naar een board om te cruisen door de stad? Of wil je leuke stunts uithalen in het skatepark? Of wellicht wil je wel lekker downhillen van heuvels?

Verschillende grootte longboards hebben verschillende voordelen en nadelen. Kortere longboards zijn wendbaarder (wat betekent dat je er beter mee kunt draaien), maar minder stabiel (wat betekent dat het makkelijker is om te vallen). Langere planken zijn stabieler maar minder wendbaar. Beginners raden we aan om te beginnen met een langere plank. Later kun je nog altijd voor een professioneler longboard kiezen.

Stap 2
Op de eerste plaats raden we je aan om beschermende kleding aan te schaffen. Het ziet er misschien niet zo stoer uit, maar geloof ons, in het begin zul je een paar keer hard onderuit gaan. Wees dus slim en speel niet onnodig met je gezondheid omdat je persé de stoere held wilt uithangen.

Suggesties voor beschermende kleding:

  • Een passende helm
  • Skateboarden schoenen (platte bodem)
  • Elleboogbeschermers
  • Kniebeschermers

Stap 3

Probeer het rijden onder de knie te krijgen door te oefenen op een vlakke ondergrond. Dit verkleint de kans op vallen en zorgt ervoor dat je een goede feeling krijgt met je longboard. Als je eenmaal stabiel op de plank kunt staan en niet meer valt bij het rechtdoor rijden, kun je langzaam aan beginnen met kleine wendingen te maken onder het rijden. Als dat eenmaal goed gaat kun je steeds verder gaan en uiteindelijk overgaan tot de coole stunts. Ga echter niet zomaar gekke capriolen uithalen, maar zorg dat je de techniek eerst onder controle hebt. Met hulp van vrienden of video’s op internet kun je precieze uitleg krijgen over de exacte stappen waaruit een stunt bestaat.

Stap 4

Als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kun je steeds verder gaan en wellicht ooit wel een professionele longboard-8longboarder worden. Denk echter nooit dat je zo goed bent geworden dat je geen bescherming meer nodig hebt of niet meer hoeft op te letten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen van een flinke val kunnen aanzienlijk zijn. Zorg er dus voor dat het spreekwoord “hoogmoed komt voor de val” niet letterlijk bij jouw op toepassing zal zijn.
Daarnaast is het van belang om altijd je medeskaters en voetgangers in de gaten te houden. Het skatepark of de weg is niet alleen van jou en jij zou het ook niet leuk vinden als een longboard je van je stokken rijdt. Houdt dus ten alle tijden rekening met anderen!